Alimentatia canina

Regimul nutritional al cainelui trebuie sa fie echilibrat si sa contina toate elementele necesare bunei cresteri. Exista insa 3 alimente principale care formeaza aceasta baza nutritionala: carnea, cerealele si legumele. In proportie de 2-3% se pot adauga ulei de floarea soarelui sau ulei de porumb, drojdie de de bere si drojdie lactica, pe langa aportul de amestec de minerale si vitamine.

Carnea

Carnea poate fi cel mai bun aliment, dar poate deveni si cel mai rau, daca nu este proportionata corect in alimentatie. Spre exemplu, ficatul este o sursa importanta de proteine si vitamine, insa nu trebuie sa se exagereze. De asemenea, carnea trebuie mancata cruda, curatata si taiata, dar niciodata tocata. Poate manca si peste, dar acesta trebuie gatit si curatat.

Pentru a-i aduce cainelui aportul necesar de glucide, ii puteti introduce in alimentatie orez, faina de orz, porumb, ovaz, paste, paine sau biscuiti. De retinut ca fasolea sau cartofii trebuie evitate pentru ca sunt foarte greu de digerat. De asemenea, ovazul in exces trebuie evitat doarece contine o substanta care impedica asimilarea mineralelor in organism.

Legumele

In momentul in care cainelui ii este oferita mancare bazata pe legume, acestea trebuie sa fie fierte, iar apa in care fierb trebuie sa fie schimbata de mai multe ori. Doctorii veterinari specializati in nutritie canina recomandata sa evitati sa le dati cainilor supa care a fost tinuta la temperatura camerei, pentru ca poate favoriza fermentarea si aparitia microbilor.

Grasimile

In afara de ulei de floarea soarelui si ulei de porumb, care sunt recomandate alimentatiei canine, desi in cantitati reduse, trebuie evitate produsele pe baza de untura si inlocuite cu alimente care contin un procentaj egal de proteine. De retinut insa faptul ca cerealele trebuie sa fie proaspete si nu rancede.

Cainii nu au o varietate de alimente din care isi pot extrage substantele necesare bunei dezvoltari si care sa il ajute sa compenseze carentele si dezechilibrele organismului. Ei trebuie ajutati in aceasta masura cu multa atentie in momentul in care le oferim ceva de mancare astfel incat aceasta sa contina aportul necesar de vitamine si minerale.