De ce ai nevoie de salvare veterinara?

Ambulanta veterinara este un serviciu indispensabil in momentul in care animalele sufera accidente in afara programului cabinetului veterinar de care apartine. Daca se intampla ca animalul dumneavostra sa sufere un accident in timpul noptii, apelati la un serviciu de ambulanta veterinara care ii poate oferi primul ajutor si aduce-ti cainele la cabinetul veterinar de care apartine cat de repede se poate.

Pentru ca accidentele animalelor de companie nu pot fi evitate uneori, este important sa cunoasteti cateva informatii despre cum ii puteti oferi primul ajutor cainelui dumneavoastra.

In primul rand, actionati asupra sursei care a provocat ranirea cainelui si incercati sa ii eliberati caile respiratorii acestuia (faceti si respiratie artificiala daca este nevoie). Opriti hemoragiile, dezinfectati si protejati ranile, dar cel mai important, puneti cainele undeva unde este suficient de cald. Sunati medicul veterinar si explicati-i ce s-a intamplat, pentru ca numai el va poate ajuta in functie de caz, pana cand va fi posibila transportarea cainelui intr-un mediu steril, unde sa fie primeasca ingrijirile medicale corespunzatoare.

Situatii de urgenta

Cainii nu isi dau seama cand ceva ce inghit poate fi periculos pentru ei, asa ca nu va bazati pe vreun instinct de-al lor care i-ar putea feri de rau. El poate inghiti corpuri straine, ca oase, mingii de cauciuc, oase de peste, ace sau chiar sfori sau elastice. Daca acest lucru se intampla, va puteti ghida dupa comportamentul lui, astfel incat sa va dati seama unde este blocat obiectul si ce puteti face.

Daca, spre exemplu, un os i-a ramas blocat in gura, cainele va incepe sa isi frece energic botul cu ambele labe, in incercarea de a-l scoate. In acest moment, trebuie sa interventi cat mai repede posibil, dar cu foarte multa grija. Bagati mana si scoateti osul fara sa il raniti. Daca ceva i-a ramas blocat in esofag, cainele saliveaza si va incerca sa vomite, avand spasme si incercand sa scoata un fel de saliva care ar facilita alunecarea obiectului inapoi pe gura.

De obicei, uleiul de gatit ajuta ca animalul sa elimine mai repede obiectele straine, ca elastice sau sfori, dar trebuie sa aveti grija sa le elimine cat mai repede, ca sa nu produca rani interne.

Cel mai grav este daca a inghitit un obiect strain care i-a ajuns deja in stomac. In acest caz, cainele va cauta o suprafata rece pe care sa vomite, iar in ultima faza poate intra in soc si poate sa lesine. Ii puteti da sa manance o bucata de paine inmuiata in lapte sau pireu, insa aveti grija sa elimine obiectul prin scaun.

In caz de otravire, cainele vomita, saliveaza abundent si se sufoca sau tuseste daca a inhalat un gaz toxic. Apa cu sare nu functioneaza deoarece aceasta de fapt ajuta otrava sa se imprastie in stomac, iar de multe ori sunt putine sanse ca animalul sa supravietuiasca. Incercati sa il faceti sa vomite cat mai repede, folosind apa oxigenata si transporta-ti-l la cabinetul veterinar.